top of page

Jon Quisjote. Eller et avsidesliggende antikvariat


Illustrasjon av Amelie Urdal Rouppert


En svart bil knaste i grusen i det den ankom antikvariatet. Dimitrij vÄknet av at noen Äpnet dÞren, som utlÞste dÞrbjellen. Mannen, som hadde pÄ seg en svart dress, svarte solbriller, og bar en svart stresskoffert, kom inn i antikvariatet, sÄ seg rundt og begav seg inn. Han svevde syssellÞst langs de overfylte, halvkategoriserte bokhyllene.

- Har De hatt mange kunder i det siste? spurte Mannen som var kledd i svart.

- Nei, svarte Dimitrij og klĂždde seg i det veldige, grĂ„flekkete skjegget sitt, – ikke sĂŠrlig mange. For tre dager siden var det en mann her som spurte etter Peer Gynt, men han dro etter at jeg fortalte ham prisen. Det var en fĂžrsteutgave.

Mannen som var kledd i svart nikket. Dimitrij forsÞkte Ä vÊre diskré mens han strakk hals for Ä se Mannen som var kledd i svart mellom bokhyllene. Han sÄ sÊrs offisiell ut, nesten diplomatisk, tenkte Dimitrij da Mannen som var kledd i svart kom ut fra bokhyllene og stilte seg i den tomme kvadraten foran kassen.

Mannen som var kledd i svart hvisket noe diplomatisk inn i jakkeermet sitt, og sÄ sa han, med jakkeermet til munnen:

- Ravnen har landet i gjĂžkeredet.

Han Äpnet den svarte stresskofferten sin og tok ut et dokument. Dimitrij kvapp i det Mannen som var kledd i svart slo dokumentet ned pÄ bordet hvor Dimitrij satt. Øverst pÄ dokumentet var det stemplet Historiefagets Juridiske Samlag. Mannen som var kledd i svart stirret inn i Þynene til Dimitrij gjennom de svarte solbrillene sine. Dimitrij var, i mental forstand, fastbundet.

I lokalet hvor det nĂ„ var et antikvariat (Vasiljevitsj Antikvariat A/S, under ledelse av Dimitrij Vasiljevitsj), hadde det tidligere bodd en selverklĂŠrt historiker som alle kalte Jon Quisjote. Dimitrij hadde hĂžrt utallige fortellinger om Jon Quisjote. Ut ifra disse anekdotiske beretningene hadde Dimitrij et bilde av hvordan Jon Quisjote sĂ„ ut: En hĂžy, mager mann ikledd saueskinnvest og kjortel med langt, hvitt hĂ„r og ujevn skjeggvekst, som skrev historiske tekster fra perspektivet til en tidlig 1600-talls ridder og trubadur. Dimitrij var abonnent pĂ„ et tidsskrift for historieentusiaster – Verdens Gang (det hadde oppstĂ„tt store komplikasjoner da tidsskriftet havnet i navnestrid med tabloidavisen av samme navn, som for Ăžvrig ble startet Ă„tte Ă„r etter tidsskriftet. Tidsskriftet gikk til sĂžksmĂ„l mot tabloidavisen, men saken endte omsider i forlik da tabloidavisen skiftet navn til Vredens Gnag) – hvor det tidvis sto frem fagpersoner som kritiserte de kontroversielle (fra perspektivet til en person innenfor historiefaget) tekstene til Jon Quisjote.


I kjelleren, som tidligere hadde vÊrt Jon Quisjote sin, hadde Dimitrij en gang funnet et stort og tungt stÄlsverd, samt en brynje og en gammel ridderhjelm. Dimitrij hadde gjemt alt dette i en kiste i kontoret sitt (sovevÊrelse ved kveldstid), som befant seg en etasje over antikvariatet, i hÄp om at han en gang kunne selge dem for store summer grunker. Han tenkte at det Ä ikke gi disse videre som arvegods ikke var gjort av egoisme, siden han ikke hadde noen nÊr familie.

- Hva angÄr dette? sa Dimitrij mens han skumleste dokumentet; det var langt og byrÄkratisk.

- Dette er husstanden til Jon Quisjote, er det ikke?

- Nei, svarte Dimitrij, – jeg overtok dette lokalet etter ham for over tyve Ă„r siden.

- JasĂ„, Mannen som var kledd i svart studerte Dimitrij anklagende, – har De pĂ„ noen mĂ„te samarbeidet med Jon Quisjote i skriveriene hans?

– Nei.

– Vet De hvor Jon Quisjote befinner seg i talende stund?

– Nei. Dimitrij fĂžlte seg allerede overveldet av det tilstedevĂŠrende byrĂ„kratiet. Han kunne se speilbildet av seg selv i de svarte solbrillene til Mannen som var kledd i svart – han sĂ„ to forvrengte bilder av en sliten, og ĂŠrlig talt lei mann som helst ikke Ăžnsket Ă„ bli forhĂžrt av menn i svarte dresser.

– Kan jeg spĂžrre Dem igjen, sa Dimitrij, – hva alt dette angĂ„r.

– Jeg er her under oppdrag fra Historiefagets Juridiske Samlag, svarte Mannen som var kledd i svart,

– om De er misfornĂžyd med vĂ„re tjenester vil jeg gjerne gi Dem et utfyllingsskjema ...

Dimitrij hadde sluttet Ä hÞre pÄ Mannen som var kledd i svart. Dimitrij hadde ikke nÞdvendigvis mye sympati for Jon Quisjote, men han hadde en sterk avsmak for byrÄkrati.

– ... om De er misfornĂžyd med a) vĂ„r fremgangsmetode i dag, b) en av vĂ„re ansattes oppfĂžrsel eller sprĂ„kbruk, eller c) en av vĂ„re ansattes bekledning, vennligst kryss av her, her og her ... Mannen som var kledd i svart fortsatte Ă„ lese fra et langt utfyllingsskjema.

– Stans hĂžytlesningen er De snill, sa Dimitrij. Mannen som var kledd i svart sĂ„ opp fra utfyllingsskjemaet.

– Da mĂ„ jeg be Dem fortelle meg hvor Jon Quisjote befinner seg.

– Som jeg allerede har prĂžvd Ă„ forklare Dem; det kan jeg ikke. Jeg har aldri mĂžtt ham, ingen har sett ham pĂ„ tyve Ă„r, sa Dimitrij, nesten opprĂžrt.

– Da mĂ„ jeg be Dem bli med meg frem til jeg finner Jon Quisjote.

Dimitrij svarte, med en sardonisk tone

- Jeg kan med hÄnden trygt plantet pÄ hjertet si at dere aldri kommer til Ä finne Jon Quisj-


Dimitrij ble avbrutt av at en hÞy, mager mann ikledd saueskinnvest og kjortel med langt, hvitt hÄr og ujevn skjeggvekst brÞt opp dÞren til antikvariatet.

– Hvor er min brynje? Hvor er min hjelm? Og for Guds skyld, hvor er mitt stĂ„lsverd? ropte den trubadur- og ridderaktige skikkelsen med en sĂ„ raspete og anstrengt rĂžst, grunnet et halvsekel med tobakkinntak (via blant annet pipe, sigarillo og, tidvis, nargile), at man skulle trodd at lungene hans kom til Ă„ punktere,

– De kan da for fanden ikke fĂ„ de rovgjerrige hendene sine i mine volum.

Mannen som var kledd i svart skjÞnte umiddelbart hvem som hadde kommet inn i det som nÄ var et antikvariat, tidligere hjem til en ridder, trubadur og selverklÊrt historiker.

– Jon Quisjote, ropte Mannen som var kledd i svart, – De har krenket historiefagets stolthet og integritet med Deres kvasivitenskap. Historiefagets Juridiske Samlag gĂ„r til sĂžksmĂ„l mot Dem.

– Dette er et komplott mot min person! ropte Jon Quisjote tilbake. Han grep fatt i en fĂžrsteutgave av Norges Lover og slo den i hodet pĂ„ Mannen som var kledd i svart. Mannen som var kledd i svart lĂ„ nĂ„ ubevisst pĂ„ gulvet og var dekorert med en rĂžd, rennende strĂžm som kom fra nesen hans.

Jon Quisjote sto midt i antikvariatet, andpusten, fortsatt med Norges lover i hendene.

– Nu, Panza, sa han, – jeg anmoder Dem Ă„ overlevere utstyret mitt.

Dimitrij satt der bak kassen, stum av forbauselse. Han nikket og reiste seg for Ä gÄ.

– Hvor har De tenkt Dem? brummet Jon Quisjote.

– Jeg har tingene Deres i en kiste pĂ„ kontoret mitt, klarte Dimitrij Ă„ fĂ„ ut. Hendene hans var blitt klamme, og han var tĂžrr i halsen.

– JasĂ„, sa Jon Quisjote og lĂžftet et Ăžyenbryn til Dimitrij, – ikke prĂžv Dem pĂ„ noe lumsk nĂ„, Panza.

– Dimitrij, rettet Dimitrij, forsiktig.

– Vi har ikke tid til slikt trivielt vĂ„s, Panza. Dimitrij ignorerte dette. Han er sikkert blitt senil, tenkte han. Dimitrij gikk opp til kontoret sitt.


Det var et rotete rom – ikke ulikt antikvariatet. Kontoret var fylt med ymse litteratur, verdenskart, planter, og statuetter av greske skikkelser, veggene var bekledd med store, barokke rammer med smĂ„ maleri i, og under et stort vindu var det et stort skrivebord i mahogni. Kisten, som inneholdt Jon Quisjotes ting, sto ved siden av skrivebordet – den var gammel og rosemalt. Dimitrij Ă„pnet den gamle, rosemalte kisten og tok ut en brynje, en hjelm og et stĂ„lsverd. Alt sammen var tungt, men han klarte, med anstrengt rygg, Ă„ bĂŠre tingene ned trappen og inn til antikvariatet.

Jon Quisjote sto og pirket seg i tennene med en tannpirker.

– Ah! utropte Jon Quisjote, – De har omsider bestemt Dem for Ă„ gi tilbake det De har rappet fra meg. Beleilig. Jon Quisjote tok av seg saueskinnvesten og begynte Ă„ ta pĂ„ seg utstyret sitt. Dimitrij sĂ„ pĂ„ Mannen som var kledd i svart. Han lĂ„ pĂ„ gulvet og ga fra tid til annen fra seg smĂ„ ynk og muskelrykk.

– Vi mĂ„ da hjelpe ham.

– PĂ„ tide Ă„ dra, konstaterte Jon Quisjote, nĂ„ i full rustning (kjortel, brynje, hjelm, stĂ„lsverd). Dimitrij overveide valgene sine. Han kunne enten bli her og vente pĂ„ at Mannen som var kledd svart skulle vĂ„kne, for sĂ„ Ă„ havne i en oversvĂžmmelse av utfyllingsskjemaer, voldsanklager og, i verste fall, sĂžksmĂ„l, eller, bli med Jon Quisjote pĂ„ hva enn han skulle. Flukt virket ikke som en utvei, da han allerede visste fra beretningene han hadde hĂžrt (og hendelsen han nettopp hadde bevitnet) at Jon Quisjote var en mann med voldelige tendenser. Dimitrij nikket tvilende til Jon Quisjote. De dro.

Jon Quisjote banket pÄ rattet og trampet pÄ pedalen.

– MĂ„ jeg selge et Ăžye for Ă„ finne ut av hvordan denne fandens maskin fungerer?

– Det mangler nĂžkkel i tenningen, sa Dimitrij. Jon Quisjote og Dimitrij, nĂŠrmere bestemt kun fĂžrstnevnte, hadde kastet en murstein i sjĂ„fĂžvinduet til den svarte bilen til Mannen som var kledd i svart. Videre hadde de inntatt bilen, Jon Quisjote i fĂžrersetet, Dimitrij nĂžlende i passasjersetet.

– Hvor fĂ„r en tak i denne nĂžkkelen da, Panza?

– Jeg skal finne den, sa Dimitrij.


Dimitrij gikk inn igjen i antikvariatet og bort til Mannen som var kledd i svart, som fortsatt lĂ„ ubevisst pĂ„ gulvet . Dimitrij gravde hĂ„nden sin ned i jakkelommen til Mannen som var kledd i svart og fant en pakke lakrispastiller, en svart skinnlommebok og svarte bĂžnner. Hvor ville en byrĂ„krat gjemt nĂžklene sine, tenkte Dimitrij. Dimitrij snudde seg for Ă„ plukke opp den svarte kofferten da han hĂžrte noe pesende, som en katt pĂ„ sitt niende liv, som ikke landet pĂ„ bena sine denne gangen – den siste gangen, bak seg si:

- Vi gÄr til sÞksmÄl mot Dem, Jon Quisjote.

Dimitrij snudde seg raskt tilbake og fikk se den dovne byrÄkraten vÄkne igjen. Dimitrij lÞp ut av antikvariatet.

– Jeg fant ikke nþkkelen! ropte Dimtrij. Jon Quisjote hoppet galant ut av bilen.

– MĂ„ vi ferde til fots? Intet problem, sĂ„ klart, et lite hinder bare.

Dimitrij sÄ rundt etter transportmidler. Ved den store eiken utenfor antikvariatet, sto det parkert, som det alltid gjorde, en sykkel. Sykkelen var Dimitrij sin. Mannen som var kledd i svart sto og fomlet med slipset sitt i dÞrÄpningen til antikvariatet.

– Men, Panza, ropte Jon Quisjote, – fyren stĂ„r der nu!

– Kom! ropte Dimitrij og pekte pĂ„ sykkelen sin.

Dimitrij lÞp til eiken, skrudde inn koden til sykkellÄsen og fjernet den fra bakhjulet. Jon Quisjote slengte seg pÄ sykkelen og Dimitrij klatret opp pÄ bagasjebrettet.

– Full galopp, Rosinante! ropte Jon Quisjote. Rosinante galopperte av gĂ„rde, i retning sjĂžen. Langt ute pĂ„ havet sĂ„ Jon Quisjote en vindmĂžlle.

114 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page