top of page

Dette er en kjedelig artikkel

ADVARSEL: Denne artikkelen er kjedelig, og altfor lang, så det kan hende du kjeder deg når du er ferdig å lese den - men da har vi forhåpentligvis lært deg å håndtere kjedsomheten.

Grafikk av den ene forfatteren som kjedet seg litt


Kjedsomhet er et kjedelig tema. Psykologer beskriver kjedsomhet som en tilstand der du mangler intensjon eller formål (apa 7th kilde). Alle mennesker opplever kjedsomhet av og til, og de fleste syns det er veldig kjedelig å kjede seg. Men kanskje er det mer interessant enn vi tror. Eller kanskje har forfatterne av denne teksten kjedet seg litt for mye? Spørsmålet er uansett: hvordan kan vi bli bedre til å kjede oss?


Cluet ligger åpenbart nok i å finne noe som gjør at man ikke kjeder seg lengre. Kjedsomhet er med andre ord kanskje da et mellomstadium? Et slags status quo, hvor man befinner seg på det hårfine vippepunktet mellom to aktiviteter. Som om man svever et lite sekund i luften, i det man hopper fra en stein til en annen.


Som kattenavisen tidligere har vært inne på, gjelder det kanskje å bare late som man ikke kjeder seg, så blir løgn til virkelighet og alle sammen har det bra. Poenget er at virkeligheten er subjektivt definert, og dermed kan ingen andre enn oss selv bestemme om vi kjeder oss eller ikke. Men vi vet alle hvor påfallende kjedsomheten kan være, og det kan synes å være litt vanskelige å bare definere den bort.


Kjeder du deg? Javel - vi også, men her kommer litt løsningsorienterte forslag.


Dersom VG-artikkelen på Snapchat har rett, er kjedsomhet altså en tilstand hvor vi mangler intensjon og formål. Men har vi egentlig noen gang hatt, eller kommer vi noen gang til å ha, et konkret formål? Hva er intensjonen med selve livet? Hvem vet - kanskje ingen, kanskje alle, kanskje du? Vi har vel subjektive syn på denne saken også, ettersom alt på denne planeten er så utrettelig relativt. Tanken melder seg likevel; dersom vi ikke vet hva formålet eller intensjonen (også kjent som meningen) med livet vårt er, vil det si at vår eksistens bare er en eneste lang, kjedelig mandagskveld?


I så fall gjelder det å lete i alle skuffer og på alle kott for å finne den bortgjemte Nintendo DS-en vi ikke har brukt siden sommeren 2014. For den er gøy! Eller, den er i hvert fall det en stund. Men etter hvert kan ikke lenger Mario Bros og Yoshi distrahere oss fra det faktum at vi bare er formålsløse organismer på denne underlige jord, som ikke vet hvor vi skal gjøre av oss, og dermed stirrer inn i et par ti tusen (nøyaktig 49 152) pixler for å søke frigjøring fra denne meningstomme og uforståelige verden.


Hvis dette er tilfelle, hvis livet bare er en begrenset periode kjedsomhet, vil kanskje alle våre sysler og hobbyer kunne stilles på lik linje med denne arme Nintendoen. Er alt vi gjør bare tapre forsøk på å distrahere oss fra det svimeslåede meningstapet vi står ovenfor? Hva er vel utdanning, reise, strikking, FIFA, jaffakaker, venner, musikk og matlaging, om ikke bare menneskets eneste utvei fra å gå helt fra vettet, som følge av at vi ufrivillig er utstyrt med altfor stor hjerne? Kanskje kjedsomhetens problem ligger i at vi er for bevisste våre egne følelser, og dermed også eksistens og det faktum at den en dag vil ende?


Nei. Eller, kanskje, men det kommer vi ingen vei med. Det blir i hvert fall ikke mindre kjedelig (eller, det kan diskuteres, men det blir ikke mindre vanskelig) av å tenke slik, ei heller mindre trist.


Hvis du kjeder deg, gjør noe med det! Befinner du deg i en tilstand uten konkret mål eller hensikt? Ja, men så fantastisk! Gratulerer kjære venn; aldri har muligheten vært bedre til å finne deg en splitter ny hensikt!! Det må letes. Det må letes på langs, tvers, diagonalt, horisontalt, vertikalt. I rom, tid, plan, sted! På Askøy? Nei, der er det i hvert fall kjedelig.


Poenget er; ikke bo på Askøy.


Neida (joda). Bo der om du vil. Men om du kjeder deg; gjør noe med det! Utforsk nye ting, steder (ikke Askøy) og aktiviteter! Spill blokkfløyte, gå på butikken med to forskjellige sko, kjøp deg en fremmed frukt, skaff deg en kone fra Persia, lag speilegg uten å knuse eggene først, ring noen du kjenner sånn litt, men ikke er helt komfortabel med enda. Hvem vet, kanskje det blir din beste venn? Eller din erkefiende. Vanskelig å kjede seg når noen er konstant ute etter å ta deg! Plante gress på taket ditt, vaske gulvet baklengs (først med ren klut, så med skitten) male ansiktet ditt blått, eller grønt!


Det skal sies at du ikke trenger å forkaste alle sosiale normer for å komme deg helskinnet ut av kjedsomhetens grop (men det er helt lov det også, innen rimelighetens grenser selvfølgelig. Vi vil nødig gjøre ting ukomfortabelt for andre). Du kan også ringe en venn, høre på musikk, lese en bok eller finne deg en serie å råtne foran. Men det er vel litt kjedelig å følge regler og normer? Det gjelder å være banebrytende og inspo - og noen ganger kan det være banebrytende og inspo å ikke være banebrytende og inspo, å bare være normal. Det er med andre ord uendelig med muligheter å ta av!


Så slå deg løs (men ikke slå oss)! Nå sitter du i saksen! Etter å ha lest denne artikkelen har du faktisk ingen grunn til å kjede deg lengre. Lykke til på reisen etter en midlertidig distraksjon fra meningsløsheten. Neida (joda:))


247 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


Føler meg lurt! Jeg ble lovet en kjedelig artikkel.

Like

asta
asta
Feb 11, 2021

vel! der gikk planen om å kjede meg resten av dagen i vasken:/

Like
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page