Fake It Till You Make It

Oppdatert: feb. 11I et radikalt øyeblikk vil jeg tørre å påstå at størsteparten av livene våre handler om å late som.

Late som om du kan noe, late som om du vet noe, late som om du er noe. For å overbevise resten av verden, men hovedsakelig deg selv, om at det faktisk stemmer. Det høres kanskje litt trist ut, men hear me out.

Du vil aldri lære å snakke dersom du lar deg stoppe av det faktum at du ikke kan snakke. Barn later som, og pludrer konstant, fra før de kan gå. De lager rare lyder og synes selv å tro at de mestrer språket helt feilfritt. På denne måten tør de etter hvert å prøve ut de voksnes ord. Og etter noen år kan de faktisk snakke! De faker det til de maker det.

Du vil heller aldri lære deg å sykle dersom du er sikker på at du ikke greier det. Du må late som!

Denne påtatte overbevisningen generer en viss selvtillit, og det er den selvtilliten som gjør deg i stand til å ta kontroll over situasjonen, og ta en sjanse. Det er den som gjør at du tør å avmontere støttehjulene, og ta de første tråkkene på selvstendige pedaler.

Slik er det også med resten av livet – vi er skuespillere, og verden er kulissene. Du kan i utgangspunktet ingenting, og alt begynner med at du later som. Og etter god øving i å late som at du kan ting, mestrer du dem faktisk. Etter en viss tid kan du gå, snakke, sykle, spise, lese, skrive og (som oftest) være et velfungerende menneske. Når dette er på plass, kan du begynne med den virkelig interessante delen av forestillingen – resten av livet!

Det fins ingen grenser for hva du kan late som. Det høres rart ut, og det er skummelt å gjøre ting du egentlig ikke kan, men ifølge min logikk har du ikke noe valg. Du begynner på videregående, og later som om du vet hvordan man er en elev på videregående. Og etter hvert vet du det faktisk, og du trenger ikke lenger late som. Du blir kjent med nye folk, og på ett eller annet tidspunkt vil du begynne å behandle dem som venner. Late som om du er glad i dem, for så å overbevise dere begge om at dere faktisk er det – og dermed er dere blitt venner på ekte!

Altså skal det ikke så mye mer til enn litt mot og viljestyrke, så skal du kunne fake deg til det meste, helt til du maker det.


Illustrert av: Laura Wanvik


51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle