top of page

"Omgitt av idioter" - oppskriften på å forstå mennesker


Illustrasjon: Andreas Roald


Har du aldri forstått deg på oppførselen til mennesker? Er du rett og slett dårlig til å lese mennesker? Har du lyst til å forstå mennesker? Er du lei av å ikke bli forstått? Er noen lettere å snakke med enn andre? Føler du noen ganger at du er omgitt av idioter? Da er boken «Omgitt av idioter» for deg.


Jeg tror mange av dere har også følt i sosiale sammenhenger, at det sitter en eller flere idioter rundt dere. Det er i hvert fall lett å tro at det er idioter blant oss. Jeg har selv følt at det finnes «en haug med idioter» når jeg skulle samarbeide med folk som ikke bidrar noe eller bare sitter der. Jeg er helt sikker på at det er mange som synes at jeg er en idiot. Det er dette denne boken prøver å formidle. Den kommer med blant annet svar på hvorfor en ikke går overens med noen, hvorfor det oppstår konflikter og hvorfor noen er lettere å like enn andre.


«Omgitt av idioter» ble gitt ut i 2018 av den svenske forfatteren Thomas Erikson. Erikson skriver om "hvordan man skal forstå dem det ikke går an å forstå». Det er viktig å nevne at Erikson ikke er en psykolog eller en faglært som skriver ut ifra sin faglig kompetanse. Boken er basert på Eriksons egne opplevelser med mennesker gjennom sitt liv som selverklært coach, lederutvikler og foreleser. Han har gjort grundig «research» på ulike arbeidsplasser og identifisert ulike typer for atferd.


Erikson deler mennesker etter fargene: rød, gul, grønn og blå. Rød for dominans, gul for kreativitet, grønn for stabil og blå for analytisk. Fargesystemet gjør det lettere for leseren å forstå forskjellene mellom de forskjellige personlighetstrekkene, og huske dem ut ifra fargene.


Den røde gruppen er de som er dominerende, har stort konkurranseinstinkt og liker å ha kontroll, bestemme, og er ofte de som er ledere. De gule er positive, joviale mennesker som blir ofte likt for deres varme og vennlige personlighet. De grønne er ofte de usynlige, men likevel er de støttende og positive. De blå har kontroll, er ryddige og liker å ha god orden og oversikt. Dette er bare noen av de forskjellige personlighetstrekkene til de ulike fargene.


Erikson bruker hjelpemidler som sarkasme og ironi aktivt slik at lesingen ikke blir så tung og tørr. Han kommer med mange poeng, og forsterker sine argument ved å komme med eksempler om personlighetstrekkene til de forskjellige fargene. Erikson skriver slik at en har lyst til å lese mer. Det er lett å kjenne seg selv igjen i de forskjellige fargene og hvilken grupper man ikke hele tiden går overens med. Leseren får forståelse for at deler av personligheten til en selv ikke alltid er så lett å forholde seg til, og boken gir også metoder for å forstå, og forbedre sin egen personlighet. Dette tror jeg vil være til stor hjelp for alle. Boken handler rett og slett om å prøve å akseptere seg selv og prøve å møte hverandre på midten, og ha god forståelse på at folk er forskjellig.


Alt i alt, «Omgitt av idioter» er en morsom bok om atferd og bidrar til å få en større forståelse for hverandre, i stedet for å dømme hverandre - uansett hvor forskjellig man er. Jeg anbefaler boken til den som ønsker å bli forstått bedre eller ønsker å forstå andre bedre. Boken er nyttig for alle, uansett hvordan andre oppfatter deg, hvordan personligheten din er, om du er populær eller ikke, om en blir forstått eller misforstått.

1 162 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page