top of page

Et Macho intervju


Den unge rapperen Macho er nylig aktuell med sangen «Farlig Kombo» - et farlig godt startskudd for hans karriere under nytt artistnavn.

Det sure været utenfor vinduene i Marken står i stor kontrast til Machos oppløftende nærvær, som kun øker i styrke underveis i intervjuet.


Første spørsmål: Hvordan går det med deg?

Det går veldig bra egentlig, utenom det kjipe som alle føler på så klart.


Så bra! Nå heter du altså bare Macho. Vil det si at du føler deg mer macho?

Ja, eller det ble liksom et veldig tydelig skille - jeg ble eldre, fikk mørkere stemme og forandret litt på musikken. Det gikk fra å være mest på gøy til å bli litt mer seriøst, så jeg følte det var passende.

Jeg tenkte også på å bytte til et helt nytt navn, men at det ikke var så lurt, for da hadde jeg kanskje mistet litt av den fanbasen jeg hadde.

Men å være macho har egentlig aldri hatt noe med navnet å gjøre. Det var et veldig ironisk navn da jeg var mindre, men nå forsvinner ironien litt, så jeg må prøve å fortsette å spille på det.


Så nå har du bestemt deg for å satse mer. Hva vil det innebære?

Bare å være litt mer kritisk til det jeg legger ut, og så bruker jeg litt lengre tid på tekster. Ikke nødvendigvis at budskapet skal være så mye bedre, men mer hvordan jeg skriver og sånne ting.


Ser du for deg å endre enda mer på musikkstilen?

Ja, definitivt, jeg har tenkt å eksperimentere mer og utvikle «Macho», men jeg kommer nok til å holde meg innenfor hiphop-sjangeren.

Jeg har lyst til å lære meg andre instrumenter da, ikke bare holde på med digitalprodusering. Jeg kan liksom basic pianoting og trommer, men jeg har lyst til å bli bedre på piano.


Hvordan går det med musikkproduksjonen?

Det går veldig bra, jeg jobber med album, men jeg skal ikke si noen datoer, det har jeg gjort mange ganger før! Det har blitt en del forandringer nå siden jeg skiftet navn og sånn, så jeg har nok scrappet mye og silt ut en del.


Har du noen NMG-favoritter?

Da må jeg si Jonas V.


Annen musikalsk inspirasjon?

Jeg har jo vokst opp med å høre på masse bergenske hiphop-artister, så det er jo definitivt det som har inspirert meg mest tror jeg.

Men jeg hører egentlig på masse forskjellige ting. Jeg liker å høre på fransk og tysk rap, og jeg ser at ser at det er blitt mye mer populært å høre på ikke-engelskspråklig hiphop. Jeg tror det handler mye om lydbildet i sangene. Mange bryr seg selvfølgelig om lyrikken og hva som står i tekstene, mens jeg forstår jo ingenting av det de sier! Likevel syns jeg det er kjempekult og jeg husker hvordan de sier ting, så jeg tror selve lydbildet er minst like viktig som teksten. Jeg prøver å kanskje la meg inspirere av det.


Har du tysk på skolen?

Nei det er det, jeg har fransk. Jeg hører også veldig mye på fransk musikk, men nå har jeg plutselig lyst til å lære meg tysk, men jeg har også lyst til å lære meg fransk, jeg vet bare ikke om jeg har hjernekapasitet til å klare å lære meg begge. Da må jeg i hvert fall først lære meg fransk, og så tysk, tror ikke det går samtidig.

Jeg føler liksom at jeg er smart nok, men jeg er ikke så god til å komme i gang med ting. Jeg har litt lite motivasjon kanskje.

Hva irriterer deg mest?

Generelt? Jeg er ganske irritabel faktisk, jeg prøver å ikke la meg irritere av ting, men jeg blir fort irritert. Vet ikke om jeg har noe veldig konkret da.


Vi fikk et spørsmål fra en av leserne våre, som lurte på hvorfor du var så ryddig. Har det noe med irritasjon å gjøre?

At jeg irriterer meg over rot liksom? Det er et godt spørsmål… Kanskje fordi jeg er vokst opp i et litt rotete hjem. Jeg bor fortsatt hjemme, men nå har jeg fått en slags egen, liten hybel, så nå kan jeg liksom styre på der nede.


Produserer du musikken der da?

Ja, jeg har et slags b-studio når jeg er hjemme og bare lager demoer og sånn.


Men hvis du ikke vet hva som gjør deg irritert, vet du hva som gjør deg mest glad?

Mennesker. Medmennesker. Bare henge med folk som er positive, så smitter det fort over på meg. Merket det spesielt i det siste, at det er viktig å omgås positive mennesker, ikke være så sur.


Hva er din favoritt-ting? Gjenstand liksom?

Kan si katten min, Fredrik, men han er vel mer et dyr enn en gjenstand.


Hvordan vil du beskrive deg selv som person?

Jeg har kanskje ganske store humørsvingninger. Eller, jeg blir liksom ikke så sur, men jeg kan bli litt innesluttet innimellom, og så kan jeg ha veldig mye energi noen ganger.

Jeg vet ikke helt hvorfor, det bare skjer. Kanskje mer i det siste - puberteten sikkert.

Det er godt å ha det som en unnskyldning, kan bare bruke det hele tiden.

Da jeg var liten var jeg veldig oppmerksomhetssyk, så jeg prøvde alltid å være besøkenes midtpunkt. Tror nok det har fadet litt etter hvert, men det henger kanskje litt igjen. Jeg tror det må litt til når man er artist, at man liker oppmerksomhet. Ellers prøver jeg bare å være jovial.


Hva er du mest redd for?

Mennesker. Menneskeheten som en helhet, hva vi gjør, med både hverandre og verden, og enkeltpersoner. Jeg liker å se på skrekkfilmer, og det jeg syns er skumlest er alltid sånne psykotiske mennesker. Det er ikke skummelt med monstre og sånne ting, for det fins jo ikke, men syke mennesker, de finnes!


Vil du anbefale en skrekkfilm?

Alle har jo sett Ondskapens Hotell, men den er jo sykt bra, så da sier jeg den.


Har du tips til andre folk om hva de burde gjøre?

De kan jo prøve å spise mindre kjøtt da. Jeg har ikke spist kjøtt på fire år, og har aldri følt meg bedre.

Og så burde man finne noe man liker å gjøre. Det fins jo utallige ting å ta av - finn en lidenskap, om det er musikk, animasjon eller noe helt annet.


Hva er din favorittsang av deg selv?

Da sier jeg Farlig Kombo, siden det er den nyeste, nærmest hvor jeg er nå. Og jeg liker hvordan den høres ut.


Hva er den farligste komboen?

Det er jo ting jeg sier i den sangen – både substanser og forhold, men det er liksom ikke én spesifikk farlig kombo. Det er meningen at det skal være litt diffust så man kan putte litt sin egen farlige kombo i teksten. Jeg har jo sånn TikTok-challenge og det er veldig mange som går rett på mat – matkomboer liksom. Folk kan tolke det som de vil.


Hva er du dårligst på?

Jeg er ganske dårlig i nynorsk. Sånn overraskende dårlig. Jeg liker å tro at jeg er bedre enn det jeg egentlig er. Jeg fikk nettopp en tilbakemelding av læreren der det sto at jeg måtte ta nynorsken mer på alvor, for det var så mange feil at det virket som jeg køddet.


Hva syns du om Langhaugen?

Langhaugen er Gimle skole vol. 2. Jeg gikk på Gimle, og det føles ut som jeg fortsatt går på Gimle.


På hvilken måte?

Bygget er helt likt. Mange som går på Gimle flytter bare rett over til Langhaugen. Og alle ligner veldig på hverandre på skolen.


Utseendemessig?

Ja, og litt med tanke på interesser.


Er det kjedelig eller bra?

Det er litt kjedelig, men sånn er jo det i Bergen føler jeg.


Du går vanlig studiespesialiserende?

Ja, jeg hadde egentlig planer om å gå musikk. Det var én igjen plass til digital musikkproduksjon, og jeg syntes det hørtes gøy ut, siden jeg ikke har noe fordypning i noe instrument. Men så gikk jeg glipp av auditionen! Det var så mye greier med korona, så jeg gikk glipp av det – soste det vekk rett og slett.


Hender det at du blir flau? For jeg har tenkt at når man blir artist i en alder av syv, så må du være ganske modig.

Ja, det skal ganske mye til å gjøre meg flau gjennom det jeg har gjort. Jeg syns mer det er morsomt enn flaut, for jeg tenker at hvis jeg ikke hadde gjort det, så hadde jeg ikke kunnet ha den karrieren jeg har nå.

Av og til liker jeg å prøve å gjøre meg selv flau – jeg syns det er gøy, litt sånn adrenalinkick-aktig


Hvordan går du frem for å gjøre deg selv flau?

Nei, bare å si ting – være litt banebrytende.


Men du er jo et menneske. Samtidig du er redd for mennesker, men du liker dem også. Hva syns du om å være menneske selv da?

Det er flaut.

Men det er jo ikke så mye annet å være på jorden liksom. Det er jo mennesker som er overherre. Men da jeg ble vegetarianer så tenkte jeg ikke så mye på dyrene for eksempel, men jo lengre jeg var det og jo mer opptatt jeg ble av det, så begynte jeg å tenke mer og mer på det. Kjøttproduksjon og hvor lite vi verdsetter dyrene.


Så du føler på litt moralsk skam?

Ja akkurat, så jeg prøver å fokusere på at jeg ikke skal gjøre det sånn, men jeg er jo ikke perfekt jeg heller. Jeg syns det er viktigere å gjøre noe, enn å ikke gjøre noen ting..


Beste stedet å henge i byen?

Jeg henger ikke i byen. Jeg er ikke en byen-henger. Men hvis jeg henger i området så er det i studio, på Verftet. Jeg vet ikke om Sandviken regnes som byen? Det gjør jo kanskje det – så Bodene, det er et fint sted.


Har du et favorittsted utenfor byen da?

Nei, du kan jo si fjellet, men det høres litt teit ut.


Går du mye på tur?

Nei, det er det, så jeg skal ikke skryte på meg noe jeg ikke gjør. Eller, jeg liker å gå på tur, men jeg går ikke så mye på tur.


Det er jo litt rart.

Ja, men det er fordi når jeg først er ute, for eksempel hvis noen overtaler meg til å være med, da syns jeg det er fint, men jeg går ikke av eget initiativ.

Jeg liker å gå et sted, jeg liker ikke å bare gå for å gå. En runde, det liker jeg ikke - jeg hater runder. Jeg vil liksom nå et punkt, og så gå tilbake.Hva er den beste måten å få spredt musikken sin på?

Det er litt vanskelig, for det har jo mye med flaks å gjøre, dessverre. Det er jo folk som jobber ræven av seg og prøver alt de kan, og så skjer det ingenting. Så jeg skal ikke komme med en sånn oppskrift, men kontakter er veldig viktig, prøve å bli kjent med folk som allerede er i musikkbransjen eller som har med de store gjengene å gjøre.

Ellers, i begynnelsen, når man lager musikk, gjelder det å bare være veldig lite kritisk egentlig. Og så kan man heller koke litt ned over tid, ellers kommer man aldri i gang.


Hva syns du om å være artist?

Det er gøy. Først og fremst gøy. Med mindre det blir for mye å gjøre, da er det litt stress. Men det har ikke så mye med selve produksjonen av musikken å gjøre, mer tidsfrister, slippdatoer og intervjuer og sånn. Men det er gøy det også.


Så det er mest stress hvis det går bra da?

Egentlig. Jo bedre det går, jo mer stress. Men det er jo en etterfølge man må ta hvis man vil bli kjent.


Hva syns du om Pils for Helvete?

Jeg syns den var ganske funky, superkult produsert. Det er jo en slags russesang? Eller jeg tok det som en festsang, syns det er en veldig god festsang. Og så syns jeg det var noe litt viktig i det også, fordi de snakker om at de ikke drikker sprit, men de drikker øl, som jeg tenker er bra.


221 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Σχόλια


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page