top of page

Pils, for helvete!

Oppdatert: 28. jan. 2021

Som en vis mann ved navn Petter Skarre Sundby en gang sa; «Bergen produserer nok en verdenssensasjon» , og sensasjonen det er snakk om i dag er ingen ringere enn Pils for Helvete. Gjengen, hovedsakelig stasjonert på Bergen Katedralskole, har velsignet hele Norge med sangen med samme navn; Pils for Helvete. Guttene i tredjeklasse har blitt en lokal snakkis siden utgivelsen i oktober 2020. Vi satt oss ned med gruppen for å spørre om deres kunstneriske prosess og pilsorienterte brorskap.

Stående f.v.: August Søreide, Ludvig Skovly, Kristoffer Ness, Oskar Madslien, Alfred Gjengedal Sittende f.v.: Ivar Lindberg, Espen Seldal, Kristoffer Stegane, Jørgen Hanssen, Oskar Heggernes


Vi møtte medlemmene i sofaene i H-bygget. Guttene virket lett og avslappet til sinns - i det hele tatt ganske komfortabel i spotlighten.

Aller først måtte vi få svar på en del fundamentale spørsmål:

Hvem er dere?

Svaret er soleklart: Vi er Pils for helvete! En guttegjeng på 17 stykk. «Vi er vel i hovedsak en vennegjeng som er glad i pils og glad i hverandre» høres det fra siden, hvor Jørgen Hanssen sitter og er aldri så lite stolt?

Hvordan oppstod gruppen?

«25 april 2020!» skyter det fra August Søreide, som tydeligvis har et så sterkt forhold til denne datoen at den alltid befinner seg ytterst på tungespissen. Likevel går det litt i surr når han tilføyer: «Vi skulle møtes, det var i sommerferien»

Da smeller det fra flere av medlemmene: «Det var jo ikke i sommerferien!»

Ivar Lindberg tar nå på seg ansvaret for faktaene: «Det var i koronatidene, så var det fint vær, og folk ville ha pils»

«Så da samlet vi oss i hagen min og drakk. Det var vel der det hele begynte» avslutter Jørgen. Hva innebærer det å være medlem i Pils for Helvete? Med et gravalvorlig uttrykk i ansiktet sier August: «Det er en seremoni hvor du er nødt til å miste en finger» «Blodpakt. Eneste måten å forlate det på er død, rett og slett» tilføyer Ludvig Skovly, like seriøs i tonen. «Skulle til å si at man må drikke pils, men det gjelder jo faktisk ikke» sier Jørgen, og gjengen bryter ut i latter.

«Vi har en som bare drikker vin, og så har vi Ciderkongen?»

Her blir guttene litt i stuss - medlemmenes drikkepreferanser er tydeligvis et lidenskapelig emne for samtlige, og de tar seg til å drøfte spørsmålet om «Ciderkongen også drikker øl?»

Til slutt tar Ludvig ordet og konkluderer: Hvis du ser på de sentrale punktene ved å være medlem, så er det jo egentlig bare å være jævlig gutta, og bare være jævlig pils liksom Vil det si at dere er åpne for nye medlemmer? Pils for Helvete-guttene ser på hverandre og nøler. «Egentlig ikke. Tror det er ganske lukket - hvis noen forlater så får vi vurdere det»

«Det blir i så fall audition, søknad og medlemskontingent» sier Alfred Gjengedal. «Man blir bare integrert liksom, det er ikke sånn at man spør om å joine eller bli joinet, det er ikke noe offisielt», betror Ivar oss.

Hvor kommer stoltheten i pils fra? Hva er greien med det? Her var svaret soleklart fra samtlige: Bergen og Hansa

Drikker dere bare Hansa da?

Med litt nedslåtte blikk kan guttene meddele at dette dessverre ikke er tilfelle. Seg i mellom ramser de opp hvilke øl det går mest i. Det er ingen tvil om at vi har med erfarne pilsere å gjøre, da ulike typer og navn, og meningene om disse, kommer som perler på en snor. «Vi prøver å holde det til det minimale når det kommer til Tuborg og andre ting» «Tuborg er jo bare å glemme. Isbjørn kan vi også luke vekk» «Vi holder oss unna en Seidel»

«Og Ringnes!»

«Går egentlig mest i Hansa og 7Fjell»

Men tross konsumeringen av et stort utvalg øl, er guttene klar på at Hansa-kvaliteten topper det meste.

Hansa er det som står nærmest hjertene, det er Bergens sjel

- Ivar Lindberg


Etter en freidig innføring rundt detaljene om gruppen, var det på tide å spørre guttene om sangen deres.


Hvordan var skriveprosessen? Hvordan ble verket skapt?

En slags ærefrykt senker seg over forsamlingen, og alles blikk fylles med respekt og takknemlighet da de vendes mot Ludvig, hjernen bak verket, i det han utbroderer om kreasjonen av sangen. «Jeg følte meg ganske inspirert fordi alle hadde det gøy i gruppechatten, og jeg ville komme med et bidrag til gruppen fordi jeg nylig var blitt tatt inn. Jeg følte at det var noe vi manglet når vi møttes - et anthem. Man har jo selvfølgelig alltid noen slagere, men det er noe som er så personlig med en egen sang. Det var liksom min audition til gruppen. Først fant jeg en beat på internett som jeg likte - den var litt sånn disco-aktig og det var nytt for meg. Når jeg begynte å skrive, så jeg for meg den perfekte guttakvelden, den perfekte pilsingen; alle spiser taco, så bare får man en melding spontant og så er det bare rett på med en gang».


Det er lett å merke at guttenes hjerter varmes av tanken på pilsingen deres. Ansiktsuttrykkene mildner, og flere stemmer hjertelig og lattermildt med i beskrivelsene av «den perfekte guttakvelden» . Har dere noen inspirasjon artistmessig eller musikalsk? Her ler guttene godt i det de svarer; «Det er vel en 50-50 mix mellom Beethoven og Kiffen egentlig».

Det er jo den følelsen man har når det er jævlig gutta og det er jævlig pils, skampils som man kaller det - det er jo det man inspireres av - Ludvig Skovly

Under fotograferingen ble guttene spurt om å gjøre noe «typisk pils for helvete». Baris var det åpenlyse svaret for mange - det ultimate «gutta» -trekket?

I sangen deres finner vi følgende linje; «Fordi vi drikker bare øl, alle her sier fuck shots // Trenger ikke Vikingfjord for å bli fucked opp». Hvor kommer denne misnøyen mot sprit fra?

Engasjementet lyser i øynene til Jørgen da han ytrer sin mening om saken:

«Det er så jævlig fattig! Eller, det er så harry å komme med liksom. Det ser så mye bedre ut å sitte med en Hansaboks enn med en jævla lerke»

Ivar er enig med kameraten sin her, og tilføyer:

Med sprit går man liksom bare for promillen, man går ikke for fellesskapet med gutta og gleden i det - gleden i ølen.

Videre bemerkes det at man ser ut som en alkoholiker dersom man stiller med sprit på sammenkomster: «Hvis vi blir alkiser, så skal det i så fall være av pils» konkluderer guttene.


Så dere skiller mellom ordentlig pilsfylla og rus?

For Pils for helvete-guttene kunne ikke saken vært tydeligere - selvfølgelig er det forskjell!

Det er en helt annen opplevelse! Man får ikke den guttastemningen når man drikker jentedrikker sier Ludvig.


Men er Vikingfjord en jentedrikk?

For vennegjengen er svaret så definitivt at det ikke synes nødvendig å forklare noe videre. Sannheten står skrevet i stein: sprit er en jentedrikk.


Hvordan føles det å ha en sang på P3 Urørt?

Det føles jo forventet - at det ikke skjedde før er jo det egentlige spørsmålet. Det føles godt å ha oppnådd noe i livet - Ludvig Skovly


Ja, for hva ønsker dere å oppnå med sangen?

Ludvig: «Vi har jo satt en målsetting på Melodi Grand Prix. Jeg så dessverre her om dagen at påmeldingsfristen var utgått, så da blir det nok MGP 2022»

Alfred: «Eventuelt MGP Junior»

Ludvig; «ja, det er litt mer Alfred sin sjanger»

For andre har melodien en mer spirituell ambisjon; Oppnå nirvana med gudda svarer Ivar.


Kan vi forvente flere sanger fra Pils for Helvete, Ludvig?

«Ja, jeg skriver jo sanger hele tiden, men nå er det skummelt å lage oppfølger. Jeg må nok gå for noe helt annerledes sånn at folk ikke kan si “dette har vi hørt før”, samtidig kan det ikke være så annerledes at man ikke hører noe sammenheng heller»

Da intervjuet begynner å dra mot slutten, benytter vi muligheten til å få et lite innblikk i guttenes livsperspektiv.


Dere slår oss som noen folk med veldig mye livserfaring og visdom. Kan dere gi oss noen tips til hva bør man gjøre? Dette er tydeligvis en sak guttene har tenkt mye på - svarene kommer lynraskt, som om spørsmålet er det mest naturlige i verden.

«Man må jo først utdanne seg i livets harde skole» mener Ludvig. I følge Alfred må du «bli professor, så får du access til alle facebook-kommentarfelt, og ta doktorgrad i korona og MDG» Til vår forundring foreslår August Søreide å unngå diabetes. Med dette får guttene seg en god latter, og utbroderer videre om saken: Alfred: «det klarte ikke helt Søreide» Jørgen: «nei, han gikk på den smellen» August senker hodet i nederlagets velkjente karakter og sier; «det var liksom det ene jeg skulle holde meg unna»


Deres endelige svar beviser en gang for alle hvor høyt guttene i Pils for Helvete virkelig setter hverandre og ølen:

Egentlig bare være grei og drikke pils, så går det veien til slutt «Også må du drikke med noen, det er viktig. Skal du drikke pils så skal du drikke med andre»

«Pils det er gleden av å være sammen. Pils er fellesskapets drikk, sprit kan man drikke alene»

749 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 Comments


Alfred Gjengedal
Alfred Gjengedal
Jan 19, 2021

Mange visdomsord å hente her

Like

asta
asta
Jan 19, 2021

såå gøy! kan ikke ventet til vi får høre mer om denne godgjengen;)

Like

Unn Smelvær Høgelid
Unn Smelvær Høgelid
Jan 19, 2021

Enten er sprit ikke en jentedrikk, eller så er jeg en gutt?! Backer pils....

Like
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page