top of page

Hvorfor er babydyr så søte?

Oppdatert: 3. nov. 2020


Illustrasjon av Casper Sørestrand


De aller fleste av oss har en innebygd oppfatning for hva som er søtt og ikke. Det vi oppfatter som søtt, er såkalte infantile trekk. Dette er de samme egenskapene vi finner hos barn.

Eksempler på dette er; et rundt ansikt, store øyne, ører og hode, liten nese, samt trege og klønete bevegelser.


Kamilla Knutsen Steinnes ved Psykologisk Institutt i Oslo fant ut at det vekkes et biologisk behov i oss når vi ser disse infantile trekkene. Ved et forsøk fikk flere av testpersonene vekket en sterk følelse av å bli rørt da de så på kattungevideoer. De fikk gåsehud eller tårer i øynene. Denne følelsen kaller forskerne for kama muta. Ting som minner oss om små babyer, vekker varme følelser i oss som får oss til si; «ååå så søtt!»

Vi er skapt slik at når vi ser babyer med disse trekkene så får vi lyst til å ta vare på det. Menneskebabyer er spesielt hjelpeløse i forhold til andre arter, så dette omsorgsinstinktet vi har, er viktig for at ungen skal overleve. Hjernen får samme reaksjon til å gjelde for andre dyrearter, f.eks. hunder, og til og med gjenstander!


Enkelte studier viser til og med at hunder har utviklet seg til å bli søtere etter de ble temmet og avhengige av mennesker for å overleve. I en rapport fra Huffington Post (2014) kom et forskningsteam i Storbritannia fram til at omplasseringshunder som hevet pannen og videt ut øynene, ble adoptert raskere. WWF, Verdens naturfond, bruker dyrebilder med spesielt infantile trekk for å vekke disse sterke følelsene hos folk.

Forskning viser at disse ulike stimuliene øker nivået av hormonet oksytocin. Dette hormonet produseres i hypothalamus i hjernen, blant annet under fødsler, og bidrar til å skape en emosjonell tilknytning mellom mor og barn. Det har også lignende effekt på hjernen som når man spiser noe godt!

Her har du flere bilder av søte dyr for å gjøre dagen bedre!


Kilder:

272 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page