top of page

Fuck you Wall Street! Hilsen Reddit

Oppdatert: 2. feb. 2021

Disclaimer: Jeg har tjent på denne situasjonen, og er ikke lengre i noen av WSB-aksjene. Les derfor artikkelen med dette tatt i betraktning; jeg håper ikke at jeg glorifiserer situasjonen på noen som helst måte og ikke prøv å gjøre det samme som meg. Møt heller i aksjeklubben 😉 (mer info om dette avslutningsvis i artikkelen)


Aksjer, opsjoner, Gamma og short er ord som for den vanlige mannen i gata kan virke fremmed. Aksjemarkedet var et fremmed sted for mange før pandemien. Under pandemien derimot, har diverse meglerhus (de som distribuerer verdipapirer) verden over satt nye bruker-rekorder. Folk har strømmet til aksjemarkedet og brukt det som en erstatning for sports-gambling når idretter har måttet avlyse sine arrangementer. Vårt behov for spenning kombinert med en høyere spare-rate førte til overflødig kapital som mange tenkte var en god idé å sette i aksjer. Dette har som sagt ført til flere investorer på markedet og mer penger, men kunnskapsnivået har ikke fulgt trenden. Dette har ført til mange merkelige aksjoner på markedet. Unge skandinaviske menn har kastet penger på et konkurstruet flyselskap, tyske småsparere har okkupert norske grønne aksjer som svever høyt på luftige verdsettelser som kan sammenlignes med Dot com-boblen på 2000-tallet og nå det denne artikkelen skal handle om; Reddits «hevnaksjon» mot Wall Street.


Wall Street Bets eller WSB er et nettsamfunn på den populære appen Reddit. Medlemmene av denne subredditen er forholdsvis unge amerikanske menn med tilgang på kapital de har tilegnet seg enten gjennom jobb, sjekker fra staten eller arv som de tenker er lurt å investere i aksjemarkedet. Disse gutta elsker risiko, og forstår lite av hva det hele går ut på. De har lenge drevet med hausing av aksjer, altså godsnakket prisen kunstig opp. De har også investert i finansielle instrumenter som har ubegrenset nedside, og mange har tapt mer enn de har satt inn uten å forstå bæret av hva som har skjedd. Nå derimot, har de funnet en ny strategi, men først må vi vite litt mer om de involverte partene.


WSB består av hovedsakelig tre grupper. Til felles har de det at de stolt kaller seg for autister. Med dette mener de at de på samme måte som ordentlige autister ikke forstår hvordan sosiale interaksjoner fungerer, forstår ikke de hvordan aksjemarkedet fungerer, noe som fører til at de gjør lite gjennomtenkte ting. Gruppe nr.1 er smartingene, noen av disse jobber innen finans. Noen kan sine ting. Deres poster er gjerne lange og overkompliserte med et flust av variabler. Disse folka kan finne på å regne ut verdien på en aksje med utallige faktorer tatt med i regnestykket, eller det kan hende at de ikke kan noe som helst og bare finner opp ubrukelige regnestykker med kompliserte formler for å virke smart.


Gruppe nr.2 er (skrevet på den mest respektfulle måten jeg klarer) småsparere med et forstyrret intellekt som legger ut en ticker (Forkortelse for navnet på et selskap man bruker som søkeord) med et par rakett-emojier bak 🚀 🚀. Etter dette er det beina på bordet for deres del og vente på at andre som er så uheldig at de skulle ligge i lik IQ-persentil som dem selv kjøper aksjen og prisen presses opp. Den tredje gruppen er folk som bare er der «for the memes». I skrivende stund står medlemstallet i subredditen på 5 millioner brukere - den har gått opp 100% fra for et par dager siden (28.01.2021).


Andrew Left, en 50-årig (boomer) tobarnsfar med talefeil er også et sentralt navn i denne fortellingen. Han representerer motparten til WSB. Dette er en mann som i 14 år har publisert aksjeanalyser på nettsiden sin som i dag bærer navnet «Citron Research». Han har bygget opp sitt renomme som en short aktivist. Dette vil si at han legger seg short i aksjer han mener er overpriset eller driver med uetisk business. Shorting vil si at han vedder på at prisen på en aksje vil synke istedenfor å stige. Mer om dette og hvorfor det er viktig senere.


Han shortet aksjen tidlig i løpet og har, på lik linje med mange andre, tapt penger. Det totale tapet har lagt seg på 23,5 milliarder dollar på det meste (!). I tillegg til tapet av penger blir han mobbet for sin talefeil, innmeldt på datingsider for homofile utallige ganger i løpet av en dag, oppringt av sinte WSB medlemmer, og fått sine barn (mindreårige) truet på livet. Men motparten er større enn bare Andrew Left og hans nettside - mange andre Wall Street hedgefonds har også kastet seg på ballen.


Hvordan greide en gruppe småsparere å bringe disse hedgefondene som ledes av utdannede mennesker ned i knestående? Svaret er at de utnyttet sin størrelse og idioti til det ytterste. De utfører en short squeeze på en liten aksje med høy short-interesse som Gamestop (heretter omtalt som tickeren: GME).


Hva er så en short squeeze spør du? Vi vet hva short er fra tidligere. I dette tilfellet har WSB presset prisen kunstig opp og med dette økt markedsverdien til selskapet, uten noe hold i den reelle utviklingen til selskapet. GME er for eksempel ikke ventet å tjene penger før i 2023. Etter hvert som prisen på aksjene økte, tapte shorterne mer og mer penger (husk at de aksjene de solgte er lånt og derfor er de avhengig av at disse faller i verdi slik at de kan kjøpes tilbake billigere og gis tilbake til sine rettmessige eiere). Differansen mellom det de solgte aksjene for første gang og det de kjøper dem tilbake igjen for er deres profitt (eller i dette tilfellet tap).


Vanskelig? Her er et eksempel

Profitt (NOT): du velger å shorte 100 GME aksjer for 40$ stykket. Disse låner du og selger for 4000$, aksjekursen halveres til 20$. Du bruker nå 2000$ til å kjøpe tilbake igjen 100 aksjer. Du sitter igjen med en profitt på 2000$.

TAP (det som skjer her med WSB): du velger å shorte 100 GME aksjer for 40$ stykke. Disse låner du og selger for 4000$, aksjekursen stiger til 350$. Du trenger nå 35 000$ for å dekke tapet ditt, men du har bare 4000$, altså mangler du 31 000$. Dette er faktisk det som skjedde med Andrew Left og andre, bare at de shortet MYE mer enn bare 100 GME aksjer.


Fortsatt vanskelig å forstå? Forståelig! Vis regnestykket til en mattelærer, eller sjekk ut aksjeklubben!


Når shortere taper så mye penger får de et såkalt margin call, altså at de må dekke posisjonen sin ved tilbakekjøp av de aksjene de solgte først. Da må de i eksempelet over kjøpe tilbake aksjene for 350$, og da går du i heftig minus. Dette fører til at de som er short må legge inn bud på enorme mengder aksjer i forhold til det volumet det vanligvis handles for. Eettersom etterspørselen er stor etter aksjer og tilbudet er skralt, må sikkert Andrew by enda mer enn for aksjene sine, som igjen vil presse kursen videre oppover og skape enda en 14 år gammel millionær.


Men i realiteten er dette bare en omvendt stollek med 25 mrd$ i potten - kursen vil stupe. Disse redditorene kan ikke sitte i posisjonene sine for alltid. Når pengene deres spres ut over en samling på 5-6 aksjer vil de til slutt ha greid å presse prisen såpass høyt opp at de til slutt ikke vil ha råd til å kunne fortsette. Da vil det komme et ras, og de som er sist ut når det først raser vil sitte igjen med Svarteper. Som Øystein Stray Spetalen pleier å si: «En ting er sikkert i markedet, og det er at matematikken seirer alltid til slutt.»


Dette er det media vil ha deg til å tro er grunnen til økningen. Forståelig, ettersom flere kjenner til shorting og historien om hvordan folket står opp mot en arrogant, ondsinnet overklasseselger. Men det foregår også en annen ting, nemlig et «gamma-squeeze». Dette utføres ved at investorer kjøper store summer kortsiktige call-opsjoner i for eksempel GME. Kort forklart er en call-opsjon en rett, men ikke plikt, som tillater innehaveren å kjøpe en aksje til en lavere forhåndsbestemt pris om aksjen skulle øke. Det er bankene og meglerhusene som utsteder disse opsjonene og må kjøpe aksjene som opsjonene bygger på for å sikre lav risiko for seg selv. Når denne typen opsjoner kjøpes i en enorm fart, må institusjonene følge etter, noe som videre presser opp etterspørselen etter aksjene. Med et skralt tilbud stiger da også prisen. Dette vil si at den gruppen nerder som sitter og kjøper på Reddit for øyeblikket ikke i seg selv er ansvarlig for prishoppet. De får GOD «hjelp» av sine selverklærte fiender.


Ting endret seg torsdag 28. januar, da den store nettmegleren Robinhood bestemte seg for å nekte brukerne sine å kjøpe GME og andre aksjer som WSB handler i. De tillater bare salg av aksjen. Med tanke på at halvparten av alle brukerne av Robinhood eier en eller flere aksjer i GME, er dette i seg selv klart markedsmanipulasjon som vil føre til nedgang i prisen. Robinhood kan også vente seg å bli saksøkt av titusener av misfornøyde kunder ettersom det de gjorde ikke er forbeholdt meglerhus, men børsene der aksjen er notert. 28.01.2021 endte GME med en nedgang på 44,29% (men etter markedet stengte er prisen opp 35,33% altså har WSB flyttet seg til en annen nettmegler som tillater kjøp).


Det er verdt å nevne at Robinhood har tette bånd til hedgefond-selskapet Citadel som har tapt milliarder av dollar på kursoppgangen i GME. Nektingen av kjøp i Robinhood har fått både demokratiske AOC og republikaneren Ted Cruz (for de av oss som er interessert i Amerikansk politikk) til å fordømme valget til Robinhood. De to har, tross politiske motsetninger, blitt enige om at dette ikke er greit.


Aksjemarkedet fører kanskje kona bort fra stakkars Andrew Left, men kanskje kan historien om en gruppe ungdommer på Reddit vs. Wall Street anno 2021 være første steg mot en mindre polarisert politisk hverdag i USA?


Ting endret seg atter en gang 29. januar da Robinhood innskrenket hvor mange aksjer av GME man kunne eie på hver av disse WSB-aksjene. Nå kan en bruker på Robinhood bare eie 2 GME aksjer.


Vi må kalle en spade for en spade - dette er idioti. Mange Redditorer (og faktisk ungdomspartier på venstresiden) anser hendelsene som en form for aktivisme - 99%’eren gjør opprør mot 1%’eren. Disse ungdommene skal gjøre opprør mot de store, stygge finansinstitusjonene som, ved bruk av shorting, prøver å presse ned kursen på et selskap. Det disse folka ikke vet er at mens short-selgerne ville kunne ha presset prisen ned til en fair pris, vil WSB sitt påfunn kunne drive den ned i avgrunnen og føre til konkurs for selskapet som allerede lider av økonomiske problemer, når deres absurde stollek ender.


WSB redder ikke selskapet, og det kan argumenteres for at de er den egentlige store, stygge ulven her. En som uten tvil har tjent på dette er WSB-moderatoren Keith Gill, som har sett sin posisjon øke fra 56,000$ til 48mil$. Denne mannen hadde i alle fall stor egeninteresse av dette påfunnet - tenk over det! Mens hedgefondene har basert sine posisjoner på det fundamentale i selskapene, baserer WSB sine på «trust me bro». Likevel skal all ære gå til WSB for at de caller ut Wall Street for å sette sine egne regler i sitt eget game, og uttrykker med dette et ønske om et friere marked. En endring på dette punktet er i alle fall noe positivt som kan komme ut av situasjonen.


Gratulerer! Du leste hele artikkelen (eller leser kommentarene). Uansett håper jeg at denne artikkelen var informativ og ga et greit innblikk i situasjonen, selv så absurd som den er. Kanskje ble noen også inspirert? Om ikke, anbefaler jeg å se «The Wolf of Wall Street» en gang til, det pleier å hjelpe. Og skulle du ha blitt interessert i aksjemarkedet etter å ha lest denne artikkelen, så har Katten en egen aksjeklubb. Vi har møter hver onsdag i lunsjen på rom H309. Alle som vil kan møte og ingen forkunnskaper trengs - kunnskapene får dere jo i aksjeklubben. Vi har et fag på Itslearning. Møt enten opp på et møte eller send meg en melding på Itslearning for å bli med.Ole Berge, aksjeklubben


212 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page