top of page

AUF+KATTEN=SANT?Til tross for manglende undervisning under lærerstreiken, har oppmøtet på Katedralskolen holdt et stabilt høyt nivå. Både nye og gamle organisasjoner inviterer stadig til ulike arrangement og møter. Supplementert med sosiale samlinger, som grilling i skolegården, har dette vært med på å trekke Kattens elever til skolen. Og når både ledelsen og BT rapporterer om et elevengasjement som har skutt i taket, er det kanskje ikke så rart at et av Arbeiderpartiets stjerneskudd har funnet veien til nettopp Bergen Katedralskole. På en tilsynelatende vanlig septemberdag, møter Kattens fjerde statsmakt Astrid Hoem utenfor biblioteket. For tross det faktum at vi var en smule dårlig forberedt, kunne vi ikke la sjansen gå fra oss når vi hadde muligheten til å snakke med den unge og lovende politikerspiren fra Kristiansund.


Hvem er du?

-Jeg heter Astrid, kommer fra Kristiansund og er leder i AUF.


Hvorfor har du kommet til vår kjære skole?

-Det er for det første fordi sist gang jeg var på katten så var jeg på skoledebatt, noe som var veldig gøy. Da fikk jeg mange vanskelige spørsmål som ledet til flere gode diskusjoner. Når jeg ble invitert av AUF-vestland til å være med her igjen, syntes jeg det var stas. Jeg har igjen fått mange gode spørsmål fra engasjerte elever.


Hvordan/hvorfor startet du en slags karriere innenfor den politikken?

-Det var ikke egentlig grunnet de store spørsmålene. For meg var hverken klimakrisen, eller internasjonal solidaritet som dro meg inn. For meg startet det nemlig med at det var få aktiviteter for ungdom i Kristiansund når jeg vokste opp, så når AUF ville bygge skatepark meldte jeg meg inn. Etterhvert som jeg ble mer involvert i partiet skjønte jeg også at det hastet at vi gjorde noe med klimakrisen og ulikhet i verden. Siden det har jeg egentlig bare blitt mer engasjert.


Hva synes du om kristne privatskoler?

-Det er jeg imot. Vi ønsker at flest mulig skal gå i den offentlige fellesskolen. Dette er både fordi vi tror det er sundt å møtes på tvers av ulike bakgrunner, men også fordi vi ønsker å gjøre fellesskolen bedre, slik at man ikke bruker penger på privatskole.


Hva synes du ungdommen bør gjøre?

-Engasjere seg. Det er nok hvite menn som pusher 50 som styrer politikken, både i Norge og i verden. Den enkleste måten vi unge kan få mer makt på, er å melde seg i et ungdomsparti, en organisasjon, skrive leserinnlegg og bare generelt bidra i debatten. Lar vi bare de voksne få styre diskusjonen, har vi nemlig ingen reell innflytelse.


Hva blir veien videre for deg?

-Jeg synes det er veldig stas å være leder i AUF og håper på å bli gjenvalgt på landsmøte i oktober. Så skal vi fortsette for å kjempe for å kutte klimagassutslipp, få ned forskjellene og gi unge like muligheter.


Dersom hvert av partiene var et dyr, hvilket dyr ville de ha vært?

Frp: Oi! En struts kanskje. De bruser med fjærene når de skal tøffe seg, men når det virkelig står på så gjemmer de hodet i sanden.

Mdg: En sjiraff. De ser langt frem i tid. Jeg er enig i mye av problembeskrivelsen deres, men de klarer ikke å gå så raskt frem at de får tid til å gjennomføre planene.

Ap: Blir vi ikke kalt ørnen i norsk politikk da? Jeg får gå for ørn. Den store som virkelig får til samfunnsendringer.


Skrevet og illustrert av Kattenavisen
160 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page