Spør en psykologEn mer kompetent versjon av Klamydiakroken – fordi vi faktisk trenger hjelp.

Hvordan takle stress på skolen?

Melkior: Det kan være lurt å lage en liste over de tingene du skal gjøre når det virker som om det blir for mye å gjøre. Det å se hvilke fag som er viktigst eller hvilke vurdering som teller mest og prioritere den kan senke stressnivået. I tillegg er det viktig å si seg ferdig med ting, og tenke at det er godt nok når du er ferdig. Stress oppstår når en selv eller skolen legger press på en. Hvis en ikke legger gjøremålene ned på et nivå en kan takle så blir det stress.


Balthasar: Det første jeg tenkte på er at man må prøve å ikke sammenligne seg med andre. En må være grei mot seg selv og ha en positiv indre stemme. Det er også viktig å avgrense tiden slik at man ikke bruker unødvendig mye tid på skolearbeid og gjør andre ting innimellom.


Hvordan snakke med en du liker?

Melkior: Være snill og vennlig mot personen, kanskje virke litt interessant, vise sin beste side og være imøtekommende.


Balthasar: være vennlig og gi et kompliment. En annen ting som er viktig er å lytte på det de har å si. En kan for eksempel stille et åpent spørsmål, og være interessert i det de svarer.


Hvordan bli venn med en du har kranglet med?

Melkior: Hvis en innser at en selv har gjort feil eller tatt feilside i krangelen, kan det være greit å be om unnskyldning først. Hvis ikke dette er tilfellet kan det være lurt å ta en prat, og tenke at dette takler vi.


Balthasar: Det er viktig å prøve å forstå den andres perspektiv, sette deg inn i det den andre tenker. Være åpen for det den andre sier, og på denne måten forstå situasjonen slik at dere sammen kan løse problemet.Hva er den beste sjekkereplikken?

Melkior: «hei»


Balthasar: Jeg har ikke en spesifikk replikk, men det må være noe du har lagt merke til ved den andre personen. En liten detalj, ikke et basic kompliment, men noe unikt.


Hvordan overleve hjemmeskole?

Melkior: Stå opp, slå på datamaskinen. Det er viktig å legge planer om å gjøre noe hyggelig enten sammen med noen andre eller alene. Det kan være fint å ha noen å kommunisere med over nettet. I tillegg er det bra med frisk luft.


Balthasar: Først og fremst er det viktig å avgrense «skolesone» og «ikke skolesone» både når det gjeller hvor og når. Det er viktig at de ikke glir inn i hverandre. Gjør ting utenfor huset, når du ikke holder på med skolearbeid.


Hvordan takle mørketiden?

Melkior: Det er viktig å ta frisk luft selv om det er mørkt ute. Det er bra å være med venner, selv om det er vanskelig nå i disse tider. Det kan hjelpe å gjøre ting som får en til å føle seg bra, som for eksempel å trene og å spise godt. Det å få litt dagslys i ansiktet kan hjelpe- i den grad det er mulig. I tillegg kan det hjelpe å ha det litt koselig inne.


Balthasar: Det er viktig å komme seg ut til tross for mørket, du kan for eksempel gå tirsdagstur på Stoltzen! Det å ha planer på kveldene selv om du er trøtt er kjempeviktig- ikke legg deg til å sove! Også er det viktig å ha det koselig inne, tenne stearinlys og ha det varmt.


Hva er det beste med å være psykolog?

Melkior: Det beste med å være psykolog er å ta del i folks historier og ha redskapene til å hjelpe noen av de.


Balthasar: Det må være når man har en så god samtale med et annet menneske at man kjenner at en har kontakt med noen. Merker at samtalen kan være berikende både for psykologen og for pasienten. Generelt gode menneskemøter.Hvordan takler du pasienter du ikke liker?

Melkior: Det er ikke snakk om å like eller ikke like en pasient, men heller det å jobbe med problemstillinger en syns er vanskelig eller ikke trives med. Da hjelper det å snakke med kollegaer eller løfte problemstillingen til et høyere faglig nivå inni meg. Av og til funker det ikke og jeg må si at jeg ikke kan hjelpe de og henvise de videre til noen andre.


Balthasar: Det er sjeldent jeg ikke liker en pasient, men jeg kan bli irritert. Det er veldig vanskelig å ikke like noen du kommer så tett innpå. Om dette skjer hjelper det å se situasjonen utenfra. Jeg må tenke på hvorfor jeg blir irritert, eventuelt ikke liker denne personen. Dette gjør jeg for å kunne bruke denne informasjonen til å hjelpe videre, og sette det som skjer inn i forståelse.


Er det flest gutter eller jenter som går til psykolog?

Melkior: Det er flest jenter, jeg tror de har lettere for å be om hjelp.


Balthasar: Det kommer an på. Utfra egen erfaring ganske jevnt.Vanligste problemene blant unge?

Melkior: Angst, depresjon, spiseforstyrrelse, vansker i forhold til sosiale relasjoner og kanskje ensomhet.


Balthasar: Jeg har ikke personlig jobbet med ungdom, men regner med at de vanligste problemene omhandler; engstelse, prestasjonsangst, selvfølelsesproblematikk, det å Ikke være god nok som igjen kan føre til angst og depresjoner.


Hva er vanskelige problemer med overgangen fra VGS til «voksenlivet», og hvordan takle de?

Melkior: problemer oppstår ofte rundt det å ikke vite hva en skal etter videregående. Det er viktig å tenke at det er greit å ikke vite hva en skal. Samtidig er det viktig å ha en tilhørighet. Det å ha en plan for de neste månedene eller året uten at du trenger å vite hva du skal drive med resten av livet.


Balthasar: Det er en veldig stor overgang, og problemene rundt det vil nok variere veldig fra person til person. Det å gå fra en trygg base som en har hjemme til å ikke ha den lengre kan være vanskelig. Det er gjerne trygge rammer en ellers har tatt forgitt, men som en nå merker at en ikke lenger har. En må ta mer stilling til valg selv, som kan virke skremmende. For å takle disse problemene kan det være lurt å finne seg noen trygge mennesker å ha rundt seg, som kan følge deg i hverdagen- litt som en familie. Noen nye livsvitner. I tillegg må en lage nye holdepunkter som skaper trygghet i den nye hverdagen.
Illustrasjon av Laura Wanvik og Casper Sørestrand


19 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
<