top of page

Som ild i tørt nett!


Nettvett er et seriøst tema som kanskje ikke alle tar like seriøst. Vi vet alle at man kan gå på en bom når man sender et dristig speilbilde der klærne kanskje ikke sitter like romslig på kroppen som vanlig, men vet alle at det å være en venn på nett er viktig? Er vi klar over hvor viktig det er å være kritisk til det vi ser på sosiale medier? Gjennom nettmedier har hver og en av oss fått en ekstrem stor makt til å ytre og dele hva vi vil, men vi er hurtige med å glemme ansvaret denne makten medfører. Vet vi engang hva som kan være konsekvensene å misbruke denne makten?


Gjennom sosiale medier har vi fått en ekstremt stor evne til å skape og dele innhold på tvers av landegrenser. Som enkeltpersoner kan vi nå kommunisere med et enormt publikum, og vi kan velge å redigere det vi publiserer. Sosiale medier gir oss også større mulighet til å kunne delta sosialt og avstanden mellom hver person har blitt mindre enn noen gang før. Samtidig har de ført til framvekst av en overfladisk kultur der «face 2 face»-interaksjoner blir nedprioritert. Et annet omdiskutert tema er spredningen av fake news og undergravingen av etablerte nyhetsorganisasjoner som VG, BT eller NRK.


Den 25. januar 2021 ble en manipulert video av en lærer spredd rundt på sosiale medier. Den manipulerte videoen ble hentet fra en pornonettside og viste tilsynelatende en elev som hadde samleie med læreren sin. Plutselig var et rykte spredd om at en lærer på en videregående skole i Bergen hadde hatt samleie med en elev. Facebook-profilen til læreren ble også delt rundt på sosiale medier, noe som førte til at hun ble oppringt av ungdom som spurte henne ubehagelige spørsmål. Noe som forverret situasjonen var den hyppige spredningen av misinformasjon på snapchat, med god hjelp fra memes og lignende.


Hvis det er noe vi kan lære av denne episoden, er det at en må være varsom og smart på sosiale medier. Hvis en klarer det kan man bidra til å bekjempe den helt skinnsyke brannfaren på sosiale medier medbringer.Nettvett!


Kilder

Enli, Gunn; Aalen, Ida: sosiale medier i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 2. februar 2021 fra https://snl.no/sosiale_medier

318 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page