top of page

Hva skjedde egentlig med de fløyelsmyke frokostfavorittene?

Oppdatert: 18. jan. 2021


BREAKING NEWS: Mandag 24 august 2020 brant polarbrødfabrikken i Norrbotten ned. Selskapet måtte gi 131 mennesker sparken, og produksjonen vil være borte i minst 10 år.


Den tragiske nyheten sjokkerte hele Skandinavia, da vi alle er temmelig avhengig av polarbrød. Saken var på alle nyheter, men det er per dags dato ikke funnet noen årsak til brannen - inntil vi bega oss ut på en nøye etterforskning.


For å forstå motivet bak denne brannen må vi tilbake til Polarbrødets grunnlegger; Gösta Nilsson.

Gösta vokste opp i Nord-Sverige, og hadde fra ung alder en drøm om å åpne et bakeri. Sammen med konen sin, Greta, realiserte de denne


drømmen og åpnet opptil flere bakerier i Sverige. De fikk etter hvert mye oppmerksomhet for bakstens utsøkthet, og det tok helt av da Gösta plutselig lanserte brødet over alle brød; Polarbrød. Denne magiske oppskriften ledet til opprettelsen av to svære fabrikker i Sverige som skulle distribuere disse polare herlighetene til Norden.


Etter dette tjente familien fett med penger, og alle etterkommerne av Gösta og Greta har vært født inn i salig velstand og cash. Men nå har de mistet alt - hele formuen er brent til grunne; men hvorfor? Og av hvem?


Det er her ting begynner å bli interessant; Greta og Göstas polarbrød er bygget på en løgn. Den suksessrike polarbrød-oppskriften kom nemlig ikke fra Gösta eller Greta, men av Kari, Göstas elskerinne! Deres affære var av lidenskapelig og intens natur, med mye bolling - både bakst og annet;) En av grunnene til at Gösta likte Kari så godt var de fantastiske brødene hun bakte, viss oppskrift hadde vært en familietradisjon i flerfoldige generasjoner.


Kari var selvfølgelig uviten om Göstas illojalitet, og hun så for seg en fremtid sammen med ham på bakeriet. Etter hvert som Göstas giftemål med Greta nærmet seg, så han seg nødt til å ende ting med Kari. Gösta bortforklarte det hele med hans forpliktelser til arbeid i utlandet. Karis hjerte knuste totalt, og grunnet hennes tåreforstyrrede blikk klarte hun ikke å se at Gösta rev med seg den hellige familieoppskriften hennes på vei ut døren.


Da polarbrødene begynte å selges i hele Sveriges butikker, ble Karis raseri stort, og hun prøvde forgjeves å konfrontere Gösta. Han hadde forberedt seg godt og tatt patent på oppskriften, og i møte med realiteten hadde ikke Kari noen bevis å stille opp med.

Verre ble sinnet og smerten da Kari oppdaget at hun var gravid med Göstas barn.

Etter ett mislykket abortforsøk og i uvitenhet om andre muligheter, hadde hun ikke noe annet valg enn å oppfostre sønnen, Jånni, helt alene.


Jånnis oppvekst var preget av mye bitterhet og hevngjerrighet. Kari klarte aldri å komme over Göstas kolossale svik, og det hjalp ikke på humøret hennes å ha Jånni hengende rundt som en konstant påminnelse på hennes mislykkede forhold og sorg. Hun nektet for alt i verden å bake så mye som ett eneste rundstykke - faktisk fikk Jånni aldri spise brød.


Kari fortalte sønnen ofte om hennes rettmessige krav på Sverige største formue, og om forbrytelsen begått av Gösta Nilsson. Jånni forsto at moren led, og bestemte seg for å ta hevn på svikeren Gösta.


Da Jånni ble voksen søkte han dermed jobb på Polarbrød-fabrikken. Karis forakt for sønnen ble kraftig forsterket, men Jånni visste at hun ville bli glad for hans gjerning senere.


I løpet av flere år med iherdig og dedikert arbeid utviklet Jånni godt bekjentskap til alle de ansatte, og til fabrikkens sikkerhet- og brannslukningssystemer. Han opparbeidet også sterk tillit hos daglig leder, og ble sikkerhetsansvarlig etter 2 år i bransjen.


Nå begynte Jånnis arbeid med systematisk nedbemanning av sikkerhetsstaben, og ukentlig fjerning av brannslukningsapparat. I tillegg gjemte han tennbriketter i alle krinker og kroker. Listig og ubemerket.


Til slutt var dagen kommet; 24 august 2020. Alle de ansatte hadde forlatt fabrikken. Jånni fisket frem fyrstikkesken, og tente på. Mens han så manifestasjonen av sin mors ulykke fortæres i flammene, kunne han ikke annet enn å felle en liten tåre.


Jånni dro hjem til sin mor med gladnyhetene - og for første gang på 40 år tok Kari til å bake boller for å feire:) Nå har Jånni og Kari flyttet til Norge og solgt oppskriften til det norske bake-selskapet Bakehuset - som nå er blitt dagens produsenter av polarbrød.
Illustrasjon av Casper Sørestrand

Skrevet av Unn Smelvær Høgelid og Laura Wanvik


221 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page