top of page

Hane dømt til døden

Året 1474 foregikk det en stor rettsak i byen Basel i Sveits. Den tiltalte var anklaget for en avskyelig og unaturlig forbrytelse. Forsvareren svarte på vegne av klienten at det hele skjedde ufrivillig. Den tiltalte var taus.

Den tiltalte var nemlig en hane. Forbrytelsen var at hanen hadde lagt et egg. I middelalderen visste alle at hanene var stekt forbundet til satan. Dommen var knusende, og den djevelske hanen ble dømt til døden. En stor folkemengde samlet seg for å se hanen brenne på bålet.

Lignende rettsaker mot dyr var vanligere enn man skulle tro. De har funnet sted i hele kristne Vesten fra midten av 1200 – tallet til moderne tid. Den første dokumenterte rettsaken mot et dyr skjedde i Nord Frankrike i 1266. Likevel fant de mest kjente hendelsene sted rundt middelalderen, og forsvant rundt samme tid som hekseprosessene. Det er vanskelig å finne informasjon om tema, men sosiologen Edward Payson Evans oppdaget over 200 tilfeller av dyrerettssaker. Disse skreve han om i boken The Criminal Prosecution and Capital Punishment of Animals fra 1906!


I dag er det nemlig eieren som er ansvarlig dersom et dyr, en hund for eksempel, dreper et barn. I middelalderen var det vanlig at dyret selv måtte møte i retten, i all formalitet.

Illustrasjon av Ellisiv Toppe Tolaas


Noe som kanskje er det mest overraskende er at dyrene i rettsakene fikk samme behandling som menneskelige kjeltringer. Dyrene ble behandlet som bevisste vesener som var ansvarlige for sine egne handlinger. Mens de ventet på rettsaken måtte dyrene varetektsfengsles mens saken ble etterforsket, og ofte delte de celler.


Dyrene fikk også forsvarere som tok oppgaven med det største alvor. Middelalderjuristen Bartholomé Chassaneux sies å ha startet karrieren sin med en lignende rettsak: å forsvare rottene i Autún i 1522. Rottene var anklaget for å ha ødelagt hveteåkerne, en forbrytersk handling. Det verste var da de unnlot å møte i retten. Dette ble regnet som ulydighet i retten. Forsvareren skal ha svart at det både var for langt og for vanskelig for rottene å møte i retten, ikke minst med tanke på alle kattene som lusket rundt i byen. Rottene fikk dermed en mildere straff, men ble likevel dømt til å forlate området innen seks dager.


Et av de mest kjente tilfellene av dyrerettssaker foregikk høsten 1457 i Savigny i Frankrike. En purke med seks grisunger angrep og drepte en fem år gammel gutt. Purken ble straks funnet skyldig og hengt. Heldigvis hadde purken en flink forsvarer, og grisungene ble til slutt benådet på grunn av deres unge alder - og mangel på en passende morsfigur.

Av de ulike dyrene var barnedrapsgriser, katter og okser de mest populære å stille for retten. Men – man kan jo lure – hvorfor orket de å holde disse rettssakene?


Det finnes flere mulige forklaringer. Det som gir mest mening er vel overtro (eksempelvis hanen) og religion. Det var ingen spesifikk lov for rettsakene (funnet så langt), men ifølge avisen Le monde diplomatique var dyrenes vold mot befolkningen også et angrep på det hellige. Religiøsiteten stod sterk i middelalderen. Ifølge bibelen skapte Gud menneskene i sitt bilde og sa at de skulle «råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden» (1.Mos 1:26). Når dyrene oppførte seg voldelige og ukontrollerbare, hjalp rettsakene til med å opprettholde orden.

I tillegg til dette førte skadedyrenes ødeleggelse av avlinger til misnøye i bondesamfunnet. Dyrene ble på en måte syndebukkene for det som gikk galt i samfunnet. I tillegg var det underholdende for befolkningen å se dyrene henges eller brennes på bålet.


For oss virker hele opplegget absurd. Men selv i dag kjemper enkelte aktivister for at dyr skal få mange av de samme rettighetene som vi mennesker har. Et eksempel på dette var da dyrevernsaksjonen PETA saksøkte David Salter på vegne av apen «Naruto» som hadde tatt et selfie med kameraet til Salter i 2011. PETA mente at rettighetene til bildet tilhørte apen, noe som førte til en lang og omfattende rettsak som dreide seg rundt om apen eide copyright til bildet eller ikke! I mitt perspektiv er denne problemstillingen like merkelig som dyrerettssakene i middelalderen. Men, det er iallfall spennende å lese om i ettertid.


Les mer om dette!:

Saksøkt fotograf etter apeselfie – jeg har fått livet mitt ødelagt link: https://www.dagbladet.no/kultur/saksokt-fotograf-etter-ape-selfie---jeg-har-fatt-livet-mitt-odelagt/68501453
217 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page