Gjærbakst 101

Følg nøye med, og ta gjerne notater, for nå skal jeg fortelle deg hemmelighetene bak den perfekte deig


Både søt, salt og sur (skal innrømme at jeg ikke har mestret surdeigen enda, men det er «work in progress»)! I en lang søken etter den optimale deig, har jeg kommet frem til tre avgjørende momenter i bakeprosessen:


1. Væsken (f.eks. smør og melkeblanding, eller vann og olje) må være ikke for varmt og ikke for kaldt. Er den for kald vil ikke gjæren bli aktivert, og deigen vil ikke heves like raskt. Er væsken for varm derimot, vil du drepe eller denaturere gjæren, som en biologilærer ville sagt. Ca 37- 40*C er optimal temperatur.


2. Ikke bruk for mye mel! Ha nok mel til at deigen ikke er klissete, men ikke så mye at den blir tørr - den skal fremdeles være litt klebrig.


3. Det viktigste er å kna deigen mye- enten du gjør det for hånd eller med kjøkkenmaskin. Deigen skal bli fast, et triks er å trykke deigen inn og se om den siger opp igjen, da er den klar for heving.


Her er 3 deigtyper du kommer til å mestre når du er ferdig å lese:


Bolledeig:

Ingrediensliste:

- Smør, 3-4 spiseskjeer

- Melk, 3-4 desiliter

- Gjær ( enten tørr eller fersk gjær)- en pakke

- Sukker- smak og behag

- Mel

- Kardemomme + kanel (om ønskelig)


Slik gjør du:

1. Smelt smøret i en kjele og ha i melken! Følg tips nr 1 over- varm opp melkeblandingen til ca 40*C.

2. Ha melkeblandingen i en bolle sammen med gjæren og sukker. 3. Ha oppi mel til det blir en jevn deig. Kna deigen til den blir fast. 4. La deigen heve i 1-2 timer eller til den er dobbelt så stor.


Bruk deigen til ulike typer boller, eksempelvis skillingsboller, skoleboller, mandelboller eller vanlig hvetebolle - hvorfor ikke, deigen er så god i seg selv!


Nanbrød:

Denne er litt annerledes, da det ikke er noen varme ingredienser som får deigen til å heve - den hever for det meste inni ovnen.


Ingredienser:

- Yoghurt naturell, 3 dl

- Olje, ca. 4 ss

- Salt, 1 ts

- Sukker, 1 ss

- Mel, ca. 500 g

- Tørr gjær, ½ pakke

- Bakepulver, 1 ½ ts

- Ett egg


Slik gjør du:

1. Bland sammen de tørre ingrediensene; mel, salt, gjær, bakepulver og sukker.

2. Ha de våte ingrediensene oppi bollen og bland sammen til blandingen former en jevn deig. 3. La deigen heve en time eller til dobbel størrelse. Ta på grillelementet i ovnen eller sett den på 300*C med et stekebrett inni. 4. Del deigen i mindre deler, og form dem til flate, ovale eller pæreformede deler. 5. Legg dem to og to på det varme stekebrettet. VÆR FORSIKTIG, DET ER VARMT! La de ligge der i ca ½ til 1 minutt, følg med det går fort. Ta de ut når de er gyllenbrune og njut!


De kan serveres slik de er eller med hvitløksmør på eller urter. Passer godt til indisk, for eksempel curry.


Pizzadeig:

- Vann

- Olivenolje

- Gjær

- Salt


Slik gjør du:

1. Varm opp vannet til lunken temperatur og hell det i en bolle med gjær, olje og salt. Det kan være lurt å ha litt sukker i denne blandingen, siden det er næring for gjæren. 2. Ha i mel til blandingen former en deig og kna deigen i 5-10 min. 3. La deigen heve i ca 1 time. 4. Kjevl ut deigen så tynt eller tykt du ønsker og sleng på litt topping. Protip: prøv å ikke kna så mye på deigen etter den er hevet - kjevle ut umiddelbart etter du har delt opp deigen i mindre biter.


Denne deigen kan også brukes til loff!

18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle