top of page

Frysepunkt: Et splittet USA, og den avgjørende KATAklysmen

Oppdatert: 30. nov. 2020

De amerikanske valget har nok en gang sjokkert omverden. Lenge var det, og enda er det, enormt jevnt mellom demokratenes Joe Biden og republikanernes Donald Trump. I medias dekning av valget har fokuset utelukkende vært på de store vippestatene: Michigan (MC), Iowa (IA) og i særs Ohio (OH). Disse ble løftet fram som både Bidens og Trumps gullbilletter til det gyldne 270-tallet. Fremmingen av disse statene som “nøkkelen til det hvite hus” har gitt en misvisende skildring av presidentvalget 2020, for den største og viktigste slagmarken var aldri Florida (FL) eller Texas (TX), men den ofte oversette lille delstaten Katten (KN). Dit Katten går, går USA. Slik har det vært helt siden USAs første presidentvalg i 1789. For å virkelig forstå det amerikanske presidentvalget, og hvorfor Trump nå ligger an til å tape, må vi dermed analysere forholdene i USAs 51. delstat.


Oversikt over Katten (KN) sine fem valgkretser.

For å forstå det politiske spillet som foregår på Katten er det nødvendig å forstå valgkretsenes struktur.

Katten er delt inn i fem essensielle valgkretser; H-, K- M-, G- og N-bygget.

Her kan vi blant annet trekke fram det svært tradisjonelle H-bygget, Kattens østligste valgkrets. H-bygget har en disproporsjonal overvekt av lærere og administrasjon, da i alderen 40+. Grunnet denne høye gjennomsnittsalderen er H-bygget en konservativ og blodrød valgkrets. Som motvekt til dette har vi M-bygget, med deres dominans av den yngre velgergruppen, disse går ofte under kallenavnet "Første- og andreklassinger" (red.anm. den samme gjengen som alltid blokkerer gangen i K-bygget).

Den tredje valgkretsen som er verdt å trekke frem er N-bygget. Kjent som “kretsen med kantinen” eller “den kalde kretsen” er dette nøkkelen til Kattens hele 60 valgmenn, grunnet dets stilling som vippekrets. Det er nemlig her Trump trolig har gjort sin største feil: det sannsynlige tapet av N-byggets kalde og trøtte velgermasse kostet ham trolig nøkkelen til Det Hvite Hus i januar 2021.


Utdrag fra Katten.memes sin undersøkelse

Trumps største feilgrep har trolig vært hvordan han har mistet grepet om velgergruppen med kantinebakgrunn, som utgjør drøyt 40% av N-byggets valgkrets. Om en ser til spørreundersøkelse utført av Katten.memes, Kattens ledende mediehus, svarer 60% av denne velgergruppen at “Nedstengingen av kantinen” har vært deres viktigste sak dette valget. Kantinen har, som de fleste er kjent med, vært stengt grunnet Covid-19 utbruddene i Bergen. Trumps handlingslammelse i bekjempelsen av viruset, og hans nær fornektelse av dets eksistens, har fått kantinevelgerne til å gå over i flokk til Joe Biden, i et håp om en nedkjempelse av viruset og påfølgende gjenåpning av kantinen.

Tallene viser stor missnøye mot "the incumbent president"


I et annet spørsmål i samme undersøkelse oppgir hele 48% også at de “Fryser i hel! Helvete, kan ikke noen ta opp varmen på radiatorene? N-bygget er ikke et kjøleskap ffs…”. I tillegg trekker 29% frem “Hvordan er bordtennisbordet enda stengt? Jeger villig til å catche rouna’en om det betyr at jeg kan sende vennene mine på hodet ut med smashene mine i bordtennis!”


Siste måling: Kl 10:24, stemmene telles enda opp.

Økonomien har sett bedre dager, særlig i det koronapregede N-bygget. Per dagsdato har Kattens BNP sunket fra hele 300 kr til knappe 250 kr på 4 år, med andre ord har BNP sunket med hele 16%. Her er det også vært å trekke fram den største endringen under Trumps 4 år som president; isen i kantinen er ikke lengre på halv pris. Dette er et brudd på en flere måneder lang tradisjon. Selv om isen var hard som stein, og knapt mulig å spise, har dette vist seg å synke Trumps oppslutning i høyblokken.


I skrivende stund lener N-bygget mot Biden, men det er enda "too close to call". De avgjørende stemmene fra tredjeklassingene (velgergruppen 18-19 år) har i år måtte blitt avgitt gjennom såkalt absentee voting, grunnet deres hjemmeskole/karantene til og med 06.11.2020. Tredjeklassingene er en demografi som historisk stemmer overveldende for demokratenes kandidat, og det stilles her spørsmål om Trump vil godta disse stemmene. Trump tweetet kl 01:03 norsk tid følgende; “...We can’t let the entirety of VG3, the CORONA-KIDS, to absentee vote in OUR election!”. Det er åpenbart spenning helt til siste slutt.

Møter vi slutten på 4 år med Donald J. Trump som POTUS? Slik det er nå trolig, men dette er enda ikke avgjort. Hvilken vei denne kataklysmen ender er uvisst, men en ting er sikkert; Katten er i sentrum.


Trumps nokså kontroversielle Tweet, kl 01:03 norsk tid.

Siste: Den 7. november ble stemmene fra N-byggets absentee votes ferdig opptelt. Det endte som spekulert, store deler av VG3s stemmer gikk til demokratenes Joe Biden. Biden er nå USAs 46. president.For mer gravende journalistikk, og valget i USA, følg Opiniones Felisianae på instagram. @kattenavisenSkrevet av: Alfred Gjengedal, statsviter og USA korrespondent for OF

illustrasjoner: Casper Sørestrand

315 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page