En vitenskapelig (Candy) Crush Saga

Oppdatert: jan. 18

Ordet crush er et meget treffende ord i beskrivelse av fenomenet; følelser og tanker krasjer sammen, og ofte kan du ende opp med å selv bli litt knust.


I følge en litt tvilsom og klein artikkel i tidsskriftet Insight.com, oppstår et crush når vi projiserer (påfører) våre egne gode ideer og verdier over på en annen person, som vi mener har visse egenskaper vi setter pris på og som vi ønsker å bli assosiert med. Vi manifesterer sterke positive følelser om til et magisk bilde av den valgte personen - crushet. Altså er et romantisk crush en kombinasjon av idealisering, vrangforestillinger og forelskelsesaktige mekanismer.

Crush og forelskelse er ikke det samme. Vi skiller mellom de to, da forelskelse er en langvarig og dypere kjærlighetsfølelse, mens crush er en veldig intens, men kortere, fascinasjon eller tiltrekning til en person. Mye ny forskning viser at et romantisk crush, i den bevisste delen av hjernen, ikke varer lengre enn 4 måneder. På det ubevisste planet kan et crush, derimot, vare i opptil to år. ¨ Dette høres svært urimelig ut, men det finnes en forklaring på det, på lik linje med mye annet. Følelser som blir undertrykket over lang tid stagnerer og blir en konstant faktor i følelseslivet. Løsningen på veldig langvarige crush kan derfor være å bare legge seg flat og si til personen at du liker de. På denne måten konfronterer du følelsene, og det blir lettere å håndtere og legge fra seg. (ps. denne informasjonen er ikke direkte basert på primærkilden, da den tydeligvis var hemmelig:()


Nå som definisjonene er på bordet, vil vi gjerne presentere litt lokal forskning:) Vi har, som alle skribenter med en viss selvrespekt, gjort litt research:


Vi tok utgangspunkt i den selvutnevnte crush-eksperten Isabell O’Carroll sin forskningsmodell, hvor hun deler et crush inn i flere stadier:

Kilde: Why do we get crushes? | Isabelle O'Carroll | TEDxBrixton

Gul sone: behagelig distraksjon. Oransje sone: fortsatt behagelig, men du kan nå ikke lenger kontrollere når du tenker på personen. Rød sone: crushet blir en besettelse, og du opplever gjerne emosjonell smerte. Lilla sone: følelsene dør/opphører.


Vi baserte vår undersøkelse på denne modellen, og svarene kommer fra et representativt utvalg bestående av 60 Katten-elever. Resultatene viste at 100% av elevene har hatt ett eller flere crush. Dette kan jo være betryggende for noen, hvis du tvilte på at dine crush var normale. Det viste seg til og med at folk ofte har crush flere ganger i året! Du er altså ikke alene, og det finnes et stort potensial for dannelse av støttegrupper<3

Svarene på undersøkelsen vår viser at ikke alle crush følger O`Carrolls modell. Bare ⅙ av Katten-elevene sier at crush de har hatt har gått så langt som til rød sone, altså emosjonell containerbrann, alt etter hvordan man ser det. Resten kommer seg relativt helskinnet gjennom det, og crush fungerer på denne måten som et lite spenningsmoment i livet, litt krydder i hverdagen, og ikke et smertefullt inferno.

For å konkludere, er vi ikke blitt særlig mye klokere på disse crushene. Vår vidløftige research har ikke avdekket noen svar på hvorfor crush forekommer, men det er det vel egentlig ingen som vet. Vi har derimot servert litt dagsaktuell statistikk på hvordan og hvorvidt det skjer, og hva som kan hjelpe dersom man føler seg knust (crushet). Vi håper dette kan fungere som en god hånd å holde i på hver deres (candy) Crush Saga. Det går som regel fint og det går som regel over.


Skrevet av Laura Wanvik og Asta BjørdalKilder:

Why do we get crushes? | Isabelle O'Carroll | TEDxBrixton

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/surviving-your-childs-adolescence/201209/adolescence-and-the-teenage-crush

https://idioms.thefreedictionary.com/projecting+onto

https://crazyjackz.com/how-long-does-a-crush-last-stages-when-crush-turns-into-love/

https://howlongdoeslast.com/crush/

34 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle